شروع تغذیه کمکی کودک

شروع تغذیه کمکی کودک

شروع تغذیه کمکی، پروسه ای است که کودک شیرخوار، باید به مصرف مواد غذایی نیمه جامدو جامد روی بیاورد. این تغییر ابتدا با وعده غذایی کم همراه با شیر مادر آغاز می شود.

زمان شروع تغذیه کمکی و میزان مصرف، اهمیت بسیاری دارد. در این مقاله، به بررسی موارد مربوط به شروع تغذیه کمکی کودک مانند غذاهای انتخابی، زمان مناسب آغاز این تغییر و نگرانی های موجود می پردازیم.

چه زمانی کودک آمادگی خوردن غذای کمکی را دارد؟

بسیاری از متخصصین تغذیه معتقدند که پایان شش ماهگی سن مناسب شروع غذای کمکی می باشد. چرا که در این سن، ریز مغذیهای مانند آهن و روی از طریق شیر تامین نمی شود. در حالی که حتی وعده های غذایی کم نیز حاوی این مواد مغذی هستند.

برخی علائمی که نشان دهنده نیاز کودک به مصرف مواد غذایی جامد می باشد، عبارت است از:

  • نشستن کامل کودک
  • توانایی کنترل سر
  • توانایی نگه داشتن غذا در دهان و تمایل به جویدن غذا
  • توانایی برداشتن غذا و قرار دادن در دهان

به ندرت پیش می آید کودکی قبل از شش ماهگی قادر به خوردن مواد غذایی جامد باشد.

در صورتی که کودک شما قبل از شش ماهگی تمایل به خوردن مواد غذایی جامد نشان داد، توصیه می شود با متخصص تغذیه مشورت داشته باشید.

شما می توانید برای مشاوره و دریافت رژیم غذایی سالم برای فرزندان خود که به تازگی شروع به غذا خوردن کرده اند به دکتر کورش صمدپور متخصص تغذیه و رژیم درمانی مراجعه کنید همچنین با مراجعه با پیج اینستاگرام سوالات خود را در قسمت نظرات و دایرکت مطرح کنید

شروع تغذیه تکمیلی

کودک به تدریج به خوردن مواد غذایی جامد عادت می کند. این تغییر ابتدا با مصرف فرنی یاحریره بادام آغاز و به تدریج سوپ و مواد غذایی دیگر در تکه های کوچک نیز اضافه خواهد شد.

اولین مزه های غذا

اولین مزه، تاثیر بسیار مهمی بر عادات غذایی کودک می گذارد. این نکته را در نظر داشته باشید که در اولین تجربه غذا خوردن، آن چه که اهمیت دارد تنوع غذاست نه اندازه آن. در اولین مراحل تغذیه کمکی، نیازهای تغذیه ای کودک بیشتر از شیر مادر تامین می شود.

اجازه دهید کودک با غذا بازی و آن را لمس کند تا تجربه جدیدی را خود به تنهایی کشف کند.

یک ساعت بعد از شیر خوردن و زمانی که کودک خیلی خسته نشده، زمان مناسبی برای غذا خوردن می باشد. ترکیب مواد غذایی جامد با شیر می تواند به دلچسب تر شدن طعم غذا و پذیرش آن از سوی کودک کمک کند.

برخی مواد غذایی مناسب در روزهای اول از شیر گرفتن عبارتند از:

. فرنی ،حریره بادام ،شیر برنج

  • سبزیجات نرم و پخته شده: بروکلی، هویج، سیب زمینی،کدو، نخود (به صورت پوره)
  • میوه های نرم: موز، انبه، ، گلابی یا سیب پخته شده، هلو
  • غلات: برنج،

بهتر است شروع وعده غذایی به اندازه یک تا سه قاشق، یک بار در روز و به مدت یک هفته باشد و سپس با توجه به نیاز کودک، کمتر و یا بیشتر شود.

غذاهای جدید باید هر روز، حتی به صورت ترکیبی با سایر مواد به کودک داده شوند. به عنوان مثال، می توانید غلات را با گلابی یا موز ترکیب کنید.

شروع تغذیه کمکی کودک

افزایش غذاهای جامد

به مرور زمان تعداد وعده های غذایی را به سه وعده در طول روز افزایش دهید، البته این را در نظر داشته باشید که باید متوجه سیر بودن کودک خود نیز شوید.

شروع این کار می تواند با مواد غذایی زیر باشد:

  • گوشت، مرغ و ماهی. مراقب باشید قبل از مصرف، استخوان ها باید جدا شوند
  • تخم مرغ پخته
  • محصولات لبنی پر چرب مانند ماست و پنیر
  • غلات و حبوبات
  • فینگرفود. میوه های نرم مانند موز، انبه و آووکادو. سیزیجات نرم و پخته شده مانند بروکلی و سیب زمینی

معمولا در سنین هفت تا نه ماه، سه وعده غذایی برای کودک کافی است و می توانید پروتئین، کربوهیدرات و چربی را به وعده های غذایی اضافه کنید.

نه تا یازده ماه، کودک می تواند غذای بزرگ تر ها را در تکه های کوچک تر مصرف کند. در این سن، سه وعده غذایی همراه با دسر، ماست و میوه برای کودک مناسب می باشد.

در یک سالگی، بیشتر کودکان با بقیه اعضای خانواده غذا می خورند. در این مرحله، کودک می تواند علاوه بر داشتن سه وعده غذایی، میان وعده نیز داشته باشد.

این نکته را در نظر داشته باشید که هر کودک با دیگری تفاوت دارد و ممکن است تعداد وعده های غذایی برای هر کودک و با توجه به نیازهای بدنی، متفاوت باشد.

غذاهایی که باید از مصرف آن ها خودداری شود

با این که مهم است که کودک شما مواد غذایی متنوعی بخورد، اما منع غذایی نیز وجود دارد، که شامل موارد زیر می باشد:

  • عسل. خوردن عسل در کودکان زیر دوازده ماه ممنوع می باشد، چرا که احتمال مسمومیت غذایی با عسل بسیار بالاست.
  • تخم مرغ نپخته. تخم مرغ نپخته محتوی باکتری به نام سالمونلا است که می تواند باعث بیماری کودک شود.
  • محصولات لبنی غیر پاستوریزه. روند پاستوریزه کردن به نابودی میکروب ها و پیشگیری از عفونت کمک می کند.
  • نوشیدنی های قندی، نمک و غذاهای فرآوری شده. این قبیل نوشیدنی ها حاوی مواد مغذی بسیار کم و در عین حال، سرشار از مواد قندی هستند که برای سلامت جسمانی کودک مضر هستند. از اضافه کردن نمک به وعده های غذایی کودک نیز خودداری کنید.
  • محصولات کم چرب. کودکان نسبت به بزرگسالان به چربی بیشتری نیاز دارند.
  • شیر گاو. اضافه کردن مقداری شیر گاو به وعده های غذایی کم توصیه می شود . اما مصرف این شیر به عنوان یک وعده جدا توصیه نمی شود، چرا که حاوی مقادیر کافی آهن و سایر مواد مغذی مورد نیاز بدن کودک نمی باشد.

نکات مهم جهت شروع تغذیه کمکی موفق

  1. کودکان تمایل بیشتری به طعم و مزه های شیرین دارند. به همین خاطر توصیه می شود ابتدا کودک را به خوردن سبزیجات عادت بدهید، بعد میوه. با این کار احتمال پس زدن سبزیجات از سوی کودک کمتر خواهد شد.
  2. از تکرار مواد غذایی خودداری کنید. اگر کودک غذایی را دوست ندارد، سعی کنید آن را به صورت مخلوط با مواد دیگر به کودک بدهید.
  3. کودک را مجبور به خوردن بیشتر از توانش نکنید.
  4. هنگام غذا خوردن کودک آرام باشید و اجازه دهید که کودک کثیف کاری کند. با این کار، کودک تجربه جدیدی در خوردن و آشنایی با طعم مواد غذایی پیدا می کند.
  5. اگر هر روز حوصله آشپزی ندارید بخشی از غذا را فریز کنید.
  6. سعی کنید کودک همراه شما غذا بخورد. با این کار به خوردن سایر مواد نیز تمایل پیدا می کند.

خطرات احتمالی

با این که غذای کمکی کودک لذت بخش است، اما عوارض و خطراتی را نیز به همراه دارد.

آلرژی های غذایی

با این که تنوع غذایی مهم است، اما احتمال بروز آلرژی و حساسیت غذایی نیز وجود دارد به خصوص اگر سابقه چنین حساسیتی در یکی از اعضای خانواده وجود داشته باشد. بر خلاف باور عموم، به تاخیر انداختن مصرف برخی مواد غذایی بعد از شش ماهگی، نمی تواند از بروز حساسیت پیشگیری کند.

برخی تحقیقات نشان می دهند، مصرف برخی مواد غذایی از سن چهار تا شش ماه، از احتمال بروز آلرژی  و بیماری سلیاک کم می کند. در واقع، تنوع غذایی زودتر از شش ماهگی، از بروز آلرژی پیشگیری می کند.

خفه شدن (پریدن غذا به حلق ) کودک

همیشه این نگرانی برای مادران وجود دارد که نکند کودک هنگام خوردن مواد غذایی جامد، خفه شود. مهم است بدانید که عق زدن، بخش طبیعی روند یادگیری کودک در غذا خوردن می باشد. باز شدن دهان و بیرون آمدن زبان، نشانه عق زدن است، که ممکن است رنگ کودک نیز قرمز شود.

خفه شدن(پریدن غذا به حلق) از جمله مسائلی است که می تواند جدی و خطرناک باشد، در چنین شرایطی، راه تنفس قطع می شود و کودک قادر به نفس کشیدن نخواهد بود. از جمله علائم خفگی می توان به کبود شدن کودک و عدم توانایی در تولید سر و صدا اشاره کرد.

جهت پیشگیری از خفه شدن پریدن غذا به حلق ، اقدامات زیر توصیه می شود:

  • نشستن کودک هنگام غذا خوردن
  • هنگام غذا خوردن کودک را تنها نگذارید
  • از دادن مواد غذایی مانند انگور، ذرت، توت فرنگی، گوشت تکه ای و ماهی و هم چنین غذاهای استخوان دار به کودک خودداری کنید
  • کودک را به زور مجبور به غذا خوردن نکنید است
  • . در موارد انسداد نسبی ، کودک دچار سرفه مکرر و سیاه شدن گذرا میشود بهتر است از زدن بر پشت کودک خودداری کرد چرا که ممکن است انسداد نسبی تبدیل به انسداد کامل شود بنابراین باید هر چه سریعتر کودک را به متخصص تغذیه ارجاع داد.
  • تشویق به سرفه کردن: سرفه کردن با افزاش فشار داخل قفسه سینه میتواند منجربه خروج غذا شود
  • در صورتی که احساس می کنید کودک تان دچار خفگی شده و قادر به سرفه کردن نیست، با اورژانس تماس بگیرید.

نتیجه گیری

شروع تغذیه کمکی، مرحله ای است که کودک از شیر مادر به خوردن مواد غذایی روی می آورد.

خوردن میوه، سبزیجات و غلات باید از شش ماهگی به تدریج  آغاز شود. این نکته را در نظر داشته باشید که مصرف برخی مواد غذایی ممنوع است و باید مراقب حساسیت و خفگی کودک خود باشید.

اجازه دهید کودک هنگام غذا خوردن شلوغ کاری کند، با سایر اعضای خانواده غذا بخورد و شما نیز هنگام غذا خوردن کودک تان آرام باشید و لذت ببرید، تا دوران تغذیه تکمیلی با موفقیت پشت سر گذاشته شود.

مقاله های مرتبط :

رژیم غذایی کودکان

تغذیه کودکان زیر یک سال

رژیم غذایی کودکان

یبوست در دوران کودکی

درباره نویسنده

drsamadpour
خدمات دکتر صمدپور: ارائه برنامه غذایی تخصصی ویزه دوران بارداری و شیردهی، کودکان چاق یا کم وزن، سالمندان و ورزشکاران ارائه برنامه غذایی تخصصی ویژه بیماران دیابتی، قلبی، کلیوی، گوارشی و کبد چرب رفع چاقی موضعی و کاهش سایز در تمام نقاط بدن با جدیدترین دستگاه لاغری

پاسخ

20 − ده =