فواید چای سیاه

فواید چای سیاه

به غیر از آب، چای یکی از پر مصرف ترین نوشیدنی ها در سراسر دنیاست، که از گیاه کاملیا سیننسیس (Camellia Sinensis) به دست می آید. این چای طمع بسیار خوبی دارد و نسبت به سایر چای ها، حاوی کافئین بیشتری می باشد ولی نسبت به قهوه کافئین کمتری دارد.چای سیاه، محتوی آنتی اکسیدان است، در کاهش التهاب در بدن نیز موثر می باشد. در این مقاله به بررسی مزایای چای سیاه می پردازیم:

  • خواص آنتی اکسیدانی

مصرف چای سیاه به حذف رادیکال های آزاد و کاهش آسیب های سلولی کمک می کند، و در نهایت، احتمال ابتلا به بیماری های مزمن نیز کاهش می یابد.

پلی فنول ها، انواعی از آنتی اکسیدان ها هستند که به فراوانی در چای سیاه یافت می شوند و برای سلامت بدن مفید و ضروری می باشند. کاتچین و تی فلاوین، انواعی از پلی فنول ها هستند.  در واقع، وجود تی فلاوین ها در چای سیاه، در کاهش ابتلا به دیابت، چاقی و افزایش سطح کلسترول، موثر می باشد، علاوه بر این به کاهش سطح قند خون و کلسترول نیز کمک می کند. کاتچین موجود در چای سیاه نیز، در کاهش چربی های اضافی و کاهش وزن، موثر می باشد.

گرچه مکمل های حاوی آنتی اکسیدان نیز در بازار موجود می باشد، اما جذب آنتی اکسیدان از طریق مواد غذایی و به صورت طبیعی، قطعا بهتر خواهد بود.

فواید چای سیاه

  • ارتقا سلامت قلب

فلاونوئیدها، گروه دیگری از آنتی اکسیدان ها هستند که در چای سیاه یافت می شوند. علاوه بر چای سیاه، این ماده در میوه، سبزیجات، شراب و شکلات تلخ نیز یافت می شود.

مصرف منظم چای سیاه ، خطر ابتلا به بیماری های قلبی ، بالا رفتن فشار خون و کلسترول، را کاهش می دهد و از چاقی و بالا رفتن سطح تری گلیسیرید، پیشگیری می کند. مصرف چای سیاه ، یکی از راه های وارد کردن آنتی اکسیدان ها به رژیم غذایی و پیشگیری از بروز بیماری های مزمن در آینده می باشد.

  • کاهش سطح کلسترول بد (LDL)

بدن از لیپوپروتئین هایی تشکیل شده است که مسئول انتقال و جابجایی کلسترول در سراسر بدن هستند. کلسترول بد (LDL) و کلسترول خوب (HDL) از جمله لیپوپروتئین ها هستند. LDL از آن جهت کلسترول بد نامیده می شود، که کلسترول را به سراسر بدن منتقل می کند، در حالی که، HDL، کلسترول را از سلول ها به سمت کبد منتقل می کند تا دفع شوند، به همین خاطر، به عنوان کلسترول خوب در نظر گرفته می شوند.

با افزایش سطح LDL، کلسترول در شریان ها انباشته، و منجر به تشکیل پلاک، و در نهایت بروز بیماری های قلبی و یا سکته می شود. خوش بختانه، مصرف چای سیاه، به کاهش سطح کلسترول بد کمک می کند.

نوشیدن 5 لیوان چای سیاه در طول روز، در کاهش سطح کلسترول و پیشگیری از موارد گفته شده، موثر می باشد.

  • بهبود عملکرد دستگاه گوارش

وجود باکتری در روده برای حفظ سلامتی بدن و سیستم ایمنی ضروری می باشد. البته برخی از این باکتری ها، باکتری های مفیدی نیستند. اما با این حال، وجود باکتری در روده، خطر ابتلا به بیماری های التهابی روده ، دیابت نوع دو ، بیماری های قلبی- عروقی، چاقی و حتی سرطان را کاهش می دهد.

پلی فنول های موجود در چای سیاه نیز، به افزایش باکتری های روده ای ، و پیشگیری از باکتری های مضر مانند سالمونلا، کمک می کنند. علاوه بر این، چای سیاه با خاصیت ضد میکروبی که دارد، باعث نابودی مواد مضر می شود، و همچنین با ترمیم مخاط مجرای گوارشی، به بهبود عملکرد باکتری های روده ای کمک می کند.

  • کاهش فشار خون

فشار خون بالا می تواند منجر به بروز بیماری های قلبی و کلیوی، سکته، کاهش بینایی و حملات قلبی شود. خوش بختانه چنین مواردی، با تغییر رژیم غذایی و کاهش فشار خون، قابل پیشگیری هستند. چای سیاه از جمله نوشیدنی هایی است که فشار خون سیستولی و دیاستولی را پایین می آورد، به خصوص اگر هر روز و به مدت 6 ماه مصرف شود. نوشیدن روزانه چای سیاه، در کنار مواردی هم چون دوری از عوامل استرس زا، در کاهش فشار خون موثر خواهد بود.

  • کاهش احتمال سکته مغزی

سکته مغزی زمانی اتفاق می افتد که رگ های خونی موجود درمغز، مسدود شوند. سکته، دومین علت مرگ و میر در دنیا می باشد. خوش بختانه با داشتن رژیم غذایی مناسب، تحرک بدنی، کنترل فشار خون و سیگار نکشیدن، می توان از بروز سکته پیشگیری کرد. مصرف چای سیاه نیز، احتمال سکته را کاهش می دهد. تحقیقات نشان می دهند، افرادی که در طول روز چای بیشتری مصرف می کنند، کمتر در معرض سکته خواهند بود.

  • کاهش سطح قند خون

بالا رفتن قند خون منجر به بروز عوارضی هم چون دیابت نوع دو، چاقی، بیماری های قلبی عروقی، مشکلات کلیوی و افسردگی می شود. مصرف زیاد قند و نوشیدنی های قندی، یکی از علل افزایش سطح قند خون و دیابت می باشد.

با مصرف مواد قندی، پانکراس هورمونی به نام انسولین را ترشح می کند، که مسئول انتقال قند به  سلول جهت تولید انرژی است. در صورتی که قند مصرفی، بیشتر از نیاز بدن باشد، این میزان قند اضافی در بدن به صورت چربی ذخیره خواهد شد.

چای سیاه، یکی از نوشیدنی های غیر قندی است که باعث افزایش مصرف انسولین در بدن می شود. تحقیقات انجام شده نشان می دهد که هر دو چای سیاه و چای سبز، به کاهش قند خون و تقویت متابولیسم بدن کمک می کنند.

  • کاهش ابتلا به سرطان

حدود 100 نوع سرطان وجود دارد، که برخی از آن ها غیر قابل پیشگیری هستند. اما خوب است بدانید که پلی فنول های موجود در چای سیاه از رشد سلول های سرطانی پیشگیری می کنند. نقش چای سیاه و چای سبز در کنترل رشد سلول های سرطانی و پیشرفت سرطان، مشابه هم می باشد.

یکی از اهمیت های وجود پلی فنول های چای سیاه، در پیشگیری از سرطان سینه است، این مواد از پخش شدن و رشد تومورهای هورمونی وابسته به سینه، پیشگیری می کنند. مصرف چای سیاه، یک شیوه درمانی محسوب نمی شود، بلکه در کنترل علائم و پیشرفت سرطان نقش دارد.

  • بهبود قدرت تمرکز

چای سیاه حاوی کافئین و اسید آمینه ای به نام ال تیانین است که باعث بهبود وضعیت هوشیاری و قدرت تمرکز می شود. ال تیانین با افزایش فعالیت آلفا در مغز، به هوشیار بودن فرد کمک می کند.

تحققیات نشان می دهند، نوشیدنی های حاوی کافئین و ال تیانین، به دلیل اثراتی که بر روی مغز دارند، برای تمرکز نیز بسیار مهم هستند. به همین خاطر بسیاری از افراد، بعد از مصرف نوشیدنی های کافئین دار، احساس بهتری خواهند داشت.

اگر شما به دنبال راهی برای افزایش هوشیاری و قدرت تمرکزتان هستید، چای سیاه یکی از  گزینه هاست.

  • آماده سازی آسان

نه تنها چای سیاه ، برای شما مفید است، بلکه به آسانی نیز آماده می شود. تنها کافی است آب را بجوشانید، و چای را دم کنید و بعد از چند دقیقه چای را میل کنید. مدت زمان دم کشیدن چای، به نوع  چای بستگی دارد. هر چه چای قوی تر باشد، مدت زمان بیشتری باید در آب بماند.

اگر به دنبال نوشیدنی با میزان کالری کم، نوشیدنی غیر قندی با کمترین میران کافئین هستید، ما چای سیاه را به شما پیشنهاد می کنیم. از آن جایی که این چای محتوی آنتی اکسیدان می باشد، مزایا و فواید بسیاری دارد، از جمله کنترل سطح کلسترول، عملکر بهتر روده، و کاهش فشار خون دارد.

نتیجه گیری

به این نکته مهم توجه کنید مصرف تعداد زیاد قند با چای یا زیاده روی در مصرف شکربا چای اثرات مفید چای را از بین می برد. مصرف قند و شکر زیاد نسبت مستقیمی با چاقی ، و بیماریهای ناشی از چاقی دارد

با تشکر مدیریت سایت دکتر کورش صمدپر متخصص تغذیه و رژیم درمانی

درباره نویسنده

drsamadpour
خدمات دکتر صمدپور: ارائه برنامه غذایی تخصصی ویزه دوران بارداری و شیردهی، کودکان چاق یا کم وزن، سالمندان و ورزشکاران ارائه برنامه غذایی تخصصی ویژه بیماران دیابتی، قلبی، کلیوی، گوارشی و کبد چرب رفع چاقی موضعی و کاهش سایز در تمام نقاط بدن با جدیدترین دستگاه لاغری

پاسخ