رژیم غذایی بیماران ام اس
Multiple Sclerosis که به آن بیماری ام اس نیز گفته می شود به سیستم اعصاب مرکزی یعنی مغز و نخاع آسیب وارد می کند .ام اس با تخریب کردن پوشش میلین درعصب های یک ناحیه آغاز می شود و دیگر نواحی بدن را درگیر می کند و بنا بر با توجه قسمت آسیب دیده علائم بالینی متفاوتی در فرد دیده می شود.
علائم ام اس
در صورتی که به سلول های مغزی آسیب رسیده باشد در قدرت یادگیری ،مقدار تمرکز و حافظه اختلال ایجاد می شود.زمانی که در مخچه ضایعه ایی ایجاد شود معمولا با نداشتن تعادل و عدم توانایی در ایستادن مشخص می شود و یا آسیب به میلین در نخاع باعث اختلال در حرکت اندام هاخواهد شد.
اما می توان گفت علائم کلی ام اس شامل موارد زیر می باشد:
مشکلات حرکتی
مشکل بینایی
بی حسی و خواب رفتگی اندام ها
خستگی
نداشتن تعادل و سرگیجه
کاهش میل جنسی
مشکلات دستگاه ادراری و روده ای
شیوع بیماری
تعداد افرادی که به این بیماری مبتلا می شوند رو به افزایش است و معمولا خانم ها و آقایان بین سنین بیست تا چهل سال را در گیر می کند و البته زنان به نسبت مردان بیشتر به این بیماری مبتلا شده اند .
رژیم غذایی در بیماران ام اس
داشتن تغذیه سالم در زندگی روزانه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و این امر برای افراد با بیماری خاص دارای اهمیت بیشتری می باشد.چون بیماری مزمن ام اس دستگاه عصبی را در گیر می کند تحقیقات زیادی انجام گرفته است تا رابطه بین تغذیه و این بیماری مشخص شود اما به هیچ عنوان نمی توان گفت که استفاده از یک ماده خاص می تواند از پیشرفت این بیماری جلوگیری کند اما پزشکان و متخصصین تغذیه طبق تحقیقات بیان می کنند که این بیماران به دو گروه غذایی اسید های چرب ضروری و همچنین آنتی اکسیدن نیاز بیشتری دارند .
اسید های چرب ضروری :برای سالم ماندن هر فردی به اسید های چرب ضروری نیاز می باشد ، این چربی ها اشباع نشده هستند.یکی از مهمترین اسید های چرب اسید لینولئیک است که به آنها امگا 6 گفته می شود که در روغن آفتابگردان و ذرت یافت می شود و از دیگر اسید های چرب ضروری امگا سه است که در روغن ماهی ، روغن زیتون روغن دانه های کتان یافت می شود.
آنتی اکسیدان ها :رژیم غذایی ما دارای ویتامین ها و مواد معدنی می باشد که به آنها آنتی اکسیدان گفته می شود که در واقع وظیفه اصلی آنها مقابله با رادیکالهای آزاد می باشد.از جمله مواد غذایی سرشار از آنتی اکسیدان می توان به موارد زیر اشاره کرد :
ویتامین E
ویتامین C
ویتامین A
سلنیوم
و اما در بیمارانی که بیماری در مرحله پیشرفت می باشد باید با متخصص تغذیه مشورت شود تا نیازهای شخصی بیمار مشخص شود و در این مرحله ممکن است بیماران افزایش و یا کاهش وزن داشته باشند و بیشتر احساس افسردگی و یا خستگی می کنند و این مسئله برای آنها مشکلاتی را به وجود آورد اضافه وزن زیاد می تواند زمینه ساز بیماری هایی همچون دیابت و بیماری های قلبی باشد هر چند که بیشتر افراد در مرحله مزمن بیشتر دچار کاهش وزن شدید می شود.
بیماران ام اس بهتر است که :
- ویتامین د بدن را با خوردن مکمل تحت نظر متخصص تغذیه یا پزشک تامین کنید
- بیوتین یا ویتامین B7 که به اندازه کافی در زرده تخم مرغ ،ماهی، بادام ، گردو،اسفناج ،بروکلی و کلم است تامین کنید یا مکمل آن تحت نظر متخصص تغذیه یا پزشک مصرف کنید
- از روغن های گیاهی و مغزها بیشتر استفاده کنید.
- خوردن چربیهای اشباع که در گوشت قرمزو لبنیات پرچرب است محدود گردد
- به اندازه کافی از فیبر که در سبزیها ،میوه ها ، حبوبات و نان های سبوس داراست استفاده شود
- از نوشیدن نوشابه های الکی و غیر الکی گاز دار به خصوص نوشابه هایی با عنوان بدون قندکه حاوی آسپارتام است خودداری کنید
بطور خلاصه بیماران ام اس همانند بیشترمردم از بیماری قلبی و سرطان فوت می کنند بنابراین رژیم های غذایی سخت ضرورت ندارد فقط بشقاب غذاتون حاوی غداهای کم چرب و پر از فیبر باشد.
با تشکر مدیریت سایت دکتر کورش صمدپور متخصص تغذیه و رژیم درمانی