تهوع صبحگاهی
اغلب افرادی که تهوع صبحگاهی دارند، فکرشان به سمت بارداری کشیده می شود. درست است، تهوع صبحگاهی یکی از نشانه های بارداری است، اما تنها دلیل نیست. تهوع، حالتی غیر ارادی است که بر اساس عملکرد سیستم اعصاب مرکزی اتفاق می افتد. حال، باردار نیستید و تهوع صبحگاهی دارید، چرا؟!
موارد زیر رایج ترین علل تهوع صبحگاهی در افرادی است که باردار نیستند.
- افت قند خون و یا گرسنگی
- رفلاکس معده به مری. در چنین وضعیتی، اسید معده به سمت دهان و مری بر می گردد، و منجر به حالت تهوع می شود. این حالت با مصرف داروهایی مانند آلومینیوم ام جی اس برطرف می شود.
- گاستریت. گاستریت به التهاب پرزهای معده اطلاق می شود.
- پانکراتیت. به معنای التهاب پانکراس است.
- سنگ کیسه صفرا. سنگ های صفراوی با علائمی نظیر درد و انسداد مجاری صفراوی همراه است. و همین انسداد می تواند از علل تهوع باشد.
- مصرف مسکن ها
- درمانهایی مانند رادیوتراپی و شیمی درمانی
- صدمات و آسیب هایی مانند آسیب های مغزی که می تواند منجر به سر درد و تهوع شود.
تکرار تهوع صبحگاهی در صورتی که باردار نیستید، باید جدی گرفته شود.
تهوع صبحگاهی دوران بارداری
بیش از 10 درصد زنان باردار، به علت افزایش هورمون های بارداری، تهوع صبحگاهی را تجربه می کنند. در دوران بارداری، بدن مقادیر بالایی از هورمون گنادوتروپین را تولید می کند. با شروع تغذیه جنین، میزان این هورمون افت می کند و تهوع نیز شروع می شود.
سایر هومون ها مانند استروژن، کورتیزول و کاهش میزان ویتامین B6 نیز از دیگر علل تهوع صبحگاهی می باشد. تهوع صبحگاهی دوران بارداری، طی 14 تا 16 هفته برطرف می شود.
چگونه می توان از تهوع صبحگاهی پیشگیری کرد؟
تهوع صبحگاهی بخشی از دوران بارداری است، پس نمی توان به طور کامل از بروز چنین حالتی پیشگیری کرد، تنها می توان به کمتر شدن تهوع کمک کرد. استراحت و انجام کارهایی جهت رفع استرس به کمتر شدن تهوع صبحگاهی کمک می کند.
مصرف غذاهای ساده مانند سیب زمینی، پاستا و برنج در اوایل بارداری توصیه می شود. غذاهای چرب و تند میزان تهوع را بیشتر می کنند.
مصرف آووکادو، موز و مرغ که منابع غنی از ویتامین B6 هستند را در وعده های غذایی خود قرار دهید. مصرف مکمل ویتامین B6 نیز در کاهش تهوع موثر می باشد.
با تشکر مدیریت سایت دکتر کورش صمدپور متخصص تغذیه و رژیم درمانی