شناخت دلایل لاغری و سعی بر اینکه شخص لاغر را بتوان به وزن ایده آل رساند به مراتب مشکل تر و زمان برتر می باشد تا اینکه بخواهیم وزن شخصی را کاهش دهیم .
اگر چه شیوع اضافه وزن و چاقی در جامعه های مختلف موجب شده که بحث های در خصوص رژیم درمانی و تغذیه شکل گیرد اما از سوی دیگر کمبود وزن و لاغری نیز طیف دیگر مشکلات تغذیه می باشد .
محدوده وزن ایده آل برای هر شخص متفاوت می باشد و براساس شاخص های می باشد که این شاخص ها برحسب توده بدن و قد شخص و جنس یک فرد و شرایط جسمی و هم چنین میزان فعالیت شخص تعیین می شود ، براساس طبقه بندی که سازمان بهداشت جهانی بیان کرده است که اگر میزان توده بدن اشخاص کمتر از 18/5 باشد شخص دچار کمبود وزن می باشد ،توجه به این نکته الزامی است که در برخی از آمارها توده بدن در اشخاص زیر 19 برای بانوان و توده زیر 20برای مردان بیان گر کمبود وزن می باشد .
علل لاغری
از مهم ترین علت های که موجب کمبود وزن می باشد دریافت ناکافی انرژی و مواد مغذی می باشد ، که پزشکان این عامل را اولین علت کاهش وزن می دانند که این مورد می تواند بر اساس مواردی نظیر فقر ، عادت های بد غذایی ، شرایط عاطفی و روحی اشخاص باشد که می تواند موجب بی اشتهایی شده باشد.
علاوه براین موارد شرایط کاری، حذف نمودن وعده های غذایی ، تنها بودن اشخاص ، روزه گرفتن طولانی ویا نداشتن دندان سالم عوامل ایجاد شدن لاغری باشد .
یکی دیگر از دلایل لاغری را می توان زمینه ژنتیکی اشخاص دانست. مبتلا شدن به بیماری های نظیر سل، اختلالات قلبی، سرطان، پرکاری تیروئید، اختلالات عروقی، عفونت های مزمن، بیماری انگلی، اختلالات کبد، جذب ناکافی مواد غذایی، دیابت نوع یک ، بی خوابی، افسردگی و اعتیاد را می توان از دیگر علل لاغری دانست .
زمانی که شخص به کمبود وزن بیش از حد نرمال مواجه است باید تمامی موارد بالا مورد بررسی قرار گیرد تا با شناخت علت لاغری این مشکل را حل نمود.
اولین مرحله برای رفع نمودن لاغری شناخت دلایل لاغری می باشد که بتوان برحسب شناسایی این علت شروع برنامه غذایی را شروع نمود .
کاهش وزن ناگهانی
کاهش قابل توجه وزن بدن که فرد سعی در آن نداشته باشد را کاهش وزن غیرقابل توضیح می گویند. لاغری ناگهانی می تواند نشانه یک بیماری جدی از جمله سرطان یا دیابت باشد. برای درمان این کاهش وزن باید علت اصلی آن را پیدا کنید.
کاهش وزن بدون دلیل ممکن است در هر فردی رخ دهد. با این حال، معمولا در افراد بالای 65 سال شایع است وممکن است نشانه یک بیماری جدی در افراد مسن باشد.
9 علت لاغری ناگهانی
کم شدن وزن بدون تلاش، می تواند دلیلی برای نگرانی باشد. ممکن است نشان دهنده یک بیماری زمینه ای باشد.
به یاد داشته باشید، همیشه دلایل لاغری جدی نیست. ممکن است پس از یک رویداد تغییر دهنده زندگی یا استرس زا رخ دهد. با این حال، کاهش وزن ناخواسته ممکن است نشانه یکی از این شرایط پزشکی باشد.
1.از دست دادن عضلات
از دست دادن عضله یا تحلیل عضلانی می تواند منجر به کاهش وزن غیرمنتظره شود. علامت اصلی ضعف عضلانی است. حتی ممکن است یکی از اندام های شما کوچکتر از دیگری به نظر برسد.
بدن شما از توده چربی و توده بدون چربی تشکیل شده است که شامل ماهیچه، استخوان و آب می شود. اگر عضله را از دست بدهید، وزن کم خواهید کرد.
اگر برای مدتی از عضلات استفاده نکنید، ممکن است این اتفاق بیفتد. به طور کلی، ورزش و تغذیه مناسب از دست دادن عضلات را معکوس می کند.
سایر علل احتمالی از دست دادن عضله عبارتند از:
- صدمات، مانند شکستگی استخوان
- سالخوردگی
- سوختن عضلات
- سکته
- آرتروز
- روماتیسم مفصلی
- پوکی استخوان
- اسکلروز چندگانه
- آسیب عصبی
2. تیروئید بیش از حد فعال دارید.
پرکاری تیروئید یا پرکاری تیروئید زمانی ایجاد می شود که غده تیروئید شما هورمون تیروئید بیش از حد تولید کند. این هورمون ها بسیاری از عملکردهای بدن از جمله متابولیسم را کنترل می کنند.
اگر تیروئید شما بیش از حد فعال باشد، حتی اگر اشتهای خوبی داشته باشید، به سرعت کالری می سوزانید. نتیجه می تواند کاهش وزن ناخواسته باشد.
علائم دیگر عبارتند از:
- ضربان قلب سریع و نامنظم
- اضطراب
- خستگی
- عدم تحمل گرما
- مشکلات خواب
- لرزش دست
- پریودهای سبک در زنان
علل احتمالی پرکاری تیروئید عبارتند از:
- بیماری گریوز
- تیروئیدیت
- خوردن بیش از حد ید
- مصرف بیش از حد داروهای تیروئید
3. شما به اندازه کافی غذا نمی خورید.
مطمئن شوید که پروتئین کافی می خورید تا بدن شما عملکردهای مهم خود را انجام دهد، مانند مهار گرسنگی، تثبیت قند خون و ایجاد توده عضلانی – که افراد با افزایش سن از دست می دهند.
بسیاری از داروها نیز میتوانند بر اشتهای شما تأثیر بگذارند، بنابراین باید به میزان و تعداد دفعات غذا خوردن توجه کنید.
با افزایش سن، معده آهستهتر خالی میشود، که باعث میشود مدت طولانیتری احساس سیری کنید. همچنین، برخی از سیگنال های مغزی که اشتها و سیری را کنترل می کنند، ضعیف می شوند. همه اینها میتواند منجر به کمخوری افراد مسن، کاهش وزن و ناتوانی در دریافت مواد مغذی کافی برای تامین نیازهای بدنشان شود.
4. ممکن است بیماری سلیاک داشته باشید
بیماری سلیاک – یک اختلال خود ایمنی که در آن خوردن گلوتن باعث آسیب به روده کوچک می شود – می تواند منجر به کاهش وزن شود و با علائم گوارشی دیگری مانند نفخ و اسهال همراه باشد.
اگر به بیماری سلیاک مبتلا هستید ،این بیماری می تواند توانایی جذب مواد مغذی را مختل کند. بیماریهای التهابی روده مانند بیماری کرون نیز میتواند منجر به کاهش وزن غیرقابل توضیح به دلیل سوء جذب شود.
5. شما با افسردگی دست و پنجه نرم می کنید.
عدم احساس خوب از نظر عاطفی، استرس یا افسردگی می تواند باعث وزن را تا حدی دچارنوسان کند. از دست دادن اشتها یک عارضه جانبی رایج افسردگی بالینی است و می تواند باعث کاهش وزن غیرقابل توجیه شود.
6.بیماری آرتریت روماتوئید
شرایط التهابی مانند آرتریت روماتوئید – وضعیتی که در آن سیستم ایمنی بدن شما به اشتباه به بافتهای سالم شما حمله میکند – یا برخی از انواع عفونتها میتوانند اشتهای فرد مبتلا را از بین ببرند و باعث افت مقیاس شوند. این شرایط همچنین می تواند باعث التهاب در روده شما شود که می تواند جذب مواد مغذی را مختل کند و منجر به کاهش وزن غیرقابل توضیح قبل از تشخیص شود.
7. شما به دیابت مبتلا شده اید.
دیابت به خصوص در اوایل می تواند یکی دیگر از دلایل لاغری و کاهش وزن باشد. همچنین ممکن است احساس تشنگی دیوانهوار کنید و متوجه شوید که مدام ادرار میکنید. در این بیماری بدن شما به معنای واقعی کلمه گلوکز را دفع می کند زیرا نمی توانید آن را جذب کنید و این باعث تشنگی می شود. دیابت همچنین باعث می شود بدن شما مواد مغذی را از ماهیچه های شما بمکد، که باعث کاهش وزن ناگهانی می شود.
8. ممکن است پانکراتیت داشته باشید:
افراد مبتلا به پانکراتیت مزمن – بیماری که در آن لوزالمعده ملتهب می شود – به سرعت وزن کم می کنند (حتی اگر به طور معمول غذا می خورند). زیرا بدن به سادگی آنزیم کافی برای هضم مناسب غذا تولید نمی کند. باید به دنبال علائمی مانند درد معده، تغییر رنگ یا چرب شدن مدفوع، اسهال یا حالت تهوع بعد از خوردن غذاهای چرب باشید.
9. لاغری ناشی از سرطان
چندین نوع سرطان و همچنین تومور یا زخم معده یا روده می تواند باعث التهاب یا مشکلات سوء جذب شود که ممکن است منجر به کاهش وزن شود.
وجود تومور در مری ( لوله ای که گلو و معده شما را به هم متصل می کند ) می تواند بلع غذا را سخت کند. حتی مبارزه با سرطان کالری زیادی مصرف می کند، بنابراین خود بیماری ممکن است باعث کاهش وزن ناخواسته شما شود.
با آرزوی سلامتی برای شما
مدیریت سایت دکتر کوروش صمد پور متخصص تغذیه و رژیم درمانی