قندهای طبیعی چنین اثراتی ندارند
قندهای طبیعی برخلاف مواد قندی افزودنی، تاثیر چندانی در بروز دیابت ندارند. منظور از قند طبیعی، قند موجود در میوه و سبزیجات است که موادی به آن ها اضافه نشده است. از آن جایی که قندهای طبیعی در فیبر ، آب و آنتی اکسیدان ها یافت می شوند، و به راحتی هضم و جذب می شوند، تاثیری کمتری بر روی بالا رفتن سطح قند خون می گذارند.
آب میوه ها چطور؟
تحقیقات نشان می دهند که مصرف آب میوه، احتمال ابتلا به دیابت را افزایش می دهد، آن هم به دلیل درصد بالای شکر و فیبر کم آن ها.
شیرین کننده های طبیعی چطور؟
شیرین کننده های طبیعی مانند عسل که از گیاهان طبیعی به دست می آیند، حاوی ساکروز و شکر خوراکی هستند. به همین خاطر، بهتر است در حد متعادل مصرف شوند.
آیا مصرف شیرین کننده های مصنوعی، احتمال ابتلا به دیابت را افزایش می دهند؟
شیرین کننده های مصنوعی از موادی تشکیل شده اند که بدن قادر به استفاده از آن ها جهت تولید انرژی نمی باشد. با وجود این که این نوع شیرین کننده ها تاثیری بر روی سطح قند خون نمی گذارند، اما با مقاومت به انسولین و دیابت نوع دو در ارتباط هستند.
نوشیدن یک قوطی نوشابه در طول روز، 25 تا 67 درصد احتمال ابتلا به دیابت نوع دو را افزایش می دهد.
هنوز علت اصلی تاثیر شیرین کننده های مصنوعی در بروز دیابت مشخص نیست، اما تئوری های مختلفی وجود دارد:
این احتمال وجود دارد که شیرین کننده های مصنوعی، باعث می شوند تا تمایل به خوردن مواد قندی و شیرین بیشتر شود، در نتیجه سطح قند خون بالا می رود، فرد دچار اضافه وزن می شود و احتمال ابتلا به دیابت نیز افزایش خواهد یافت.
نظریه بعدی این است که، شیرین کننده های مصنوعی، نظم بدن در جبران کالری مصرف شده از شکر را مختل می کنند.
برخی تحقیقات نشان می دهند، شیرین کننده های مصنوعی نوع و تعداد باکتری هایی که به طور طبیعی در کولون زندگی می کنند را تغییر می دهند، و همین مورد باعث افزایش مقاومت به گلوکز، اضافه وزن و دیابت خواهد شد.
سایر عوامل موثر در بروز دیابت عبارتند از:
- وزن بدنی: چاقی یکی از مهم ترین عوامل در بروز دیابت نوع دو می باشد.
- ورزش و تحرک بدن: افرادی که تحرک بدنی کمی دارند، دو برابر افراد فعال در معرض ابتلا به دیابت نوع دو هستند.
- سیگار و دخانیات: افراد سیگاری بیشتر در معرض ابتلا به دیابت هستند. با ترک سیگار احتمال ابتلا نیز کاهش خواهد یافت.
- آپنه انسدادی خواب: آپنه انسدادی خواب، اختلالی است که تنفس فرد حین خواب قطع می شود، که خود یکی از عوامل موثر در بروز دیابت می باشد.
- ژنتیک: افرادی که یکی از والدین آن ها و یا هر دو، سابقه دیابت داشته اند، بیشتر در معرض ابتلا خواهند بود.
کاهش احتمال ابتلا به دیابت با رژیم غذایی
علاوه بر حذف مواد قندی و شکر از رژیم غذایی، تغییرات و اقدامات موثر دیگری در به حداقل رساندن ابتلا به دیابت وجود دارد، که عبارت است از:
- رژیم غذایی سالم. مصرف آجیل، میوه، سبزیجات و حبوبات، احتمال ابتلا به دیابت را کاهش می دهند.
- نوشیدن قهوه. نوشیدن یک فنجان قهوه در طول روز، احتمال ابتلا به دیابت را تا 7 درصد کاهش می دهد.
- مصرف سبزیجات سبز. مصرف سبزیجات سبز و تازه، احتمال ابتلا به دیابت را تا 14 درصد کاهش می دهد.
- محدود کردن مصرف مشروبات الکلی.
در صورتی که کم کردن مصرف مواد قندی افزودنی برای فردی سخت باشد، می توان ابتدا این تغییر را با مصرف نوشیدنی های قندی آغاز و به تدریج، مصرف مواد قندی را کمتر کرد. همین تغییر به نسبت کوچک و ساده، اثرات بسیاری خواهد داشت.
نتیجه گیری
مصرف زیاد مواد قندی افزودنی، احتمال ابتلا به دیابت نوع دو را افزایش می دهد، برای سلامت کبد خطرناک است و فرد دچار اضافه وزن نیز خواهد شد.
مواد قندی طبیعی، مانند قند موجود در میوه و سبزیجات، باعث بروز دیابت نوع دو نمی شوند.
علاوه بر میزان مصرف قند، مواردی مانند کیفیت رژیم غذایی، وزن بدنی، کیفیت خواب ، تحرک بدنی و ژنتیک در بروز بیماری ها دخیل هستند. رژیم غذایی محتوی میوه و سبزیجات، نوشیدن قهوه، داشتن وزنی متعادل، اهمیت دادن به ورزش و محدود کردن نوشیدن مشروبات الکلی، از جمله عوامل موثر در کاهش احتمال ابتلا به دیابت نوع دو هستند.
بهترین متخصص تغذیه چه کسی است ؟
جلوگیری از افت قند خون در افراد دیابتی