میز تلویزیون

رژیم غذایی دوران بارداری

رژیم غذایی دوران بارداری

رژیم غذایی دوران بارداری از اهمیت خاصی برای حفظ سلامت مادر و جنین برخوردار است . پاسخگویی به نیاز های جنین و دریافت مواد مغذی مورد نیاز برای رشد مناسب جنین از اهمیت ویژه ای برخوردار است. رژیم دوران بارداری علاوه برتامین میزان کالری های مورد نیاز دریافتی در طول روزبایستی تامین کننده ویتامین و املاح مورد نیاز برای مادر و جنین  باشد و علاوه بروزن گیری مناسب جنین وزن مادر را هم کنترل می کند و از اضافه وزن های ناشی از بارداری جلوگیری  کند. آگاهی از میزان و نوع مواد غذایی که در طول روز باید دریافت شود باعث می شود تا مادران بتوانند با خیال راحت تری دوران بارداری را سپری کنند. ممکن است بر اثر تغذیه نا درست ممکن مادران دچار دیابت ، افزایش وزن  غیر معمول و فشارخون بشوند که عوارض ناخوشایندی در جنین و مادر بوجود می آورد. از این رو توصیه می شود که با پیروی از یک رژیم غذایی مناسب در جهت رشد جنین و حفظ سلامت خود قدم بردارید . در دوران بارداری نیز تقسیم بندی انرژی  مشابه پیش از بارداری است.یعنی 20%-15 %  انرژی موردنیاز می بایستی از پروتئین ها ،%60-55 % از کربوهیدرات ها و کمتر از 30 % از چربی ها تامین شود. متخصص تغذیه نیاز های این دوره را به خوبی شناسایی  کرده و یک رژیم غذایی با توجه به شرایط  شما و فرزند شما ارائه می دهد

رژیم غذایی در سه ماه اول بارداری

در سه ماه اول بارداری اعضای مختلف بدن جنین تشکیل می شود و این مادر است که با تغذیه ی اصولی و صحیح خود می تواند در روند رشد و نمو جنین تاثیر گذار باشد. یک خانم باردار در سه ماهه اول بارداری دچار حالاتی مثل تهوع، استفراغ و کم اشتهایی می شود.این علائم از عوارض اولیه دوران بارداری هستند که می توانند شدید یا خفیف باشند و به همین میزان برروی تغذیه مادران باردار تاثیر گذار باشند.اگر با آغاز بارداری خوردن مواد غذایی با ناراحتی های گوارشی همراه بود بهترین راه حل این بوده که وعده های غذایی را به پنج تا شش وعده کوچک و سبک  تقسیم کرده  تا مقداری از مشکلات کمتر شود. بهتر است هر دو تا سه ساعت یک بار به طوری که در هر وعده، از مواد غذایی متنوع و متعادل از هر گروه غذایی مصرف شود .منظور از متنوع بودن این است که همه گروه های غذایی یعنی گروه نان  وغلات،میوه ها و سبزیجات،لبنیات و گروه گوشت  که در هرکدام مواد غذایی با ارزش یکسان وجود دارد مصرف کنید و متعاد ل بودن به این معنا بوده  که استفاده از هر گروه به اندازه باشد. مواد غذایی فیبر دار مانند نان های سبوس دار،نان جو و میوه و سبزی به مقدارمتناسب مصرف کنید و نوشیدن مایعات را فراموش نکنید.رژیم غذایی پر چرب نداشته باشید و توجه داشته باشید به هیچ عنوان برای مدت طولانی گرسنه نمانید.

رژیم غذایی دوران بارداری

رژیم غذایی در سه ماه دوم بارداری

  در این دوران، رشد جنین سریع تر از قبل می باشد و تقریبا حالت تهوع کمتر شده و یا از بین می رود مادرانی که پیش از این قادر به مصرف مواد غذایی نبوده اند  اشتها خود را باز می یابند. سه ماهه دوم در واقع اوج اشتهای هر خانم باردار در طول دوران بارداری است .جهت تامین افزایش وزن کافی نیاز به انرژی در سه ماهه دوم  بارداری به طور متوسط 300 کیلوکالری در روز بالاتر می رود. بنابراین مقدار غذای مصرفی در سه ماهه دوم  باید بیشتر از سه ماهه اول باشد تا کالری مورد نیاز خانم باردار تامین شود. در این دوره به صورت هفتگی مقداری به وزن شما افزوده خواهد شد.در حالت معمول اگر وزن قبل از بارداری ‌تان طبیعی باشد و اضافه وزن و چاقی نداشته ‌باشید، میزان وزن دریافتی نرمال برای هر هفته تا ۴۰۰ گرم بایستی باشد.

مادران باید ترکیبی از کربوهیدرات ها و پروتئین های بدون چربی مانند سینه مرغ ،گوشت، سویا ،لبنیات بدون چربی و سبزیجات استفاده کنند.ویتامین های  موجود در میوه ها نیز نباید فراموش شود.

 مصرف مکمل ها

مصرف مکمل مولتی ویتامین بهتر است در کنار رژیم غذایی استفاده شود. معمولا مصرف اسید فولیک از سه ماه قبل از بارداری تا اتمام ماه چهارم و مصرف مکمل آهن از ماه چهارم تا سه ماه بعد از زایمان  توصیه می شود.

بهتر است بدانید که مصرف ويتامين D براي جذب كلسيم ضروري است به همين دلیل به مادران توصیه می شود تا اجازه دهند پانزده دقیقه دست یا پا در معرض نورمستقیم آفتاب قرار بگيرد وهمچنین ازمنابع خوراكي ويتامين D مثل ماهی ،لبنیات و تخم مرغ استفاده كنندو درصورت تشخیص پزشک ممکن است نیازبه مکمل ویتامین   Dضروری باشد

رژیم غذایی در سه ماهه سوم

در سه ماه آخر دوران بارداری بدن مادر باید بتواند تمامی نیاز های جنین را پاسخ گو باشد و علاوه بر آن مادر باید خود را برای دوران شیر دهی آماده سازد. به طور معمول در مادرانی که وزن ایده آل و متناسبی دارند ،نیاز به انرژی در این دوازده هفته، حدود ۴۵۰ کالری بیشتر از سه ماه اول یا ۱۱۰ کالری نسبت به سه ماه دوم خواهد بود. احتمال دارد در این دوره، مسائلی مانند ناراحتی های گوارشی، سوزش سر دل، تکرر ادرار و کمردرد باعث رنجش مادر شود  پس پیشنهاد می شود، از خوردن غذا هایی که در سیستم گوارشی  اختلال ایجاد می کنند خودداری کنید. در دوران بارداری باید مواد غذایی سرشار از امگا 3در برنامه غذایی قرار بگیرد ماهی از جمله خوراکی هایی بوده که یک منبع مناسب اسید چرب امگا 3است و به تکامل سیستم عصبی جنین کمک شایانی می کند و همچنین ماده ایی به نام کولین در تخم مرغ وجود دارد که در رشد و تقسیم سلولی اثرگذاری فراوانی دارد . در این دوران سعی کنید  از همه گروههای مواد غذایی به اندازه مناسب مصرف کنید تا در نهایت بتوانید یک زایمان بدون مشکل و فرزندی سالم داشته باشید

در صورت تمایل به دریافت رژیم های تخصصی در زمینه ی بارداری و کنترل وزن دوران بارداری می توانید از مشاوره دکتر کورش صمدپور بهره مند شوید

  منتظر نظرات و پیشنهادات شما هستیم

با تشکر مدیریت سایت دکتر کورش صمدپور متخصص تغذیه و رژیم درمانی      MD,PhDدارای مدرک PhD تغذیه از دانشگاه کوینزلند

اشتراک گذاری مقاله

عضویت در خبرنامه مقالات پزشک

برای دریافت آخرین مقالات پزشکی ایمیل خود را در کادر زیر وارد کنید .

مقالات مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهار × یک =

رژیم غذایی دوران بارداری
Picture of دکتر کوروش صمدپور
دکتر کوروش صمدپور

::‌ متخصص تغذیه در غرب تهران ::

فهرست

دکتر کوروش صمد پور

::‌ متخصص تغذیه در غرب تهران ::

پزشک متخصص تغذیه و رژیم درمانی MD,PhD
فارغ التحصیل پزشکی از دانشگاه تهران MD