رژیم بارداری در سه ماهه دوم
پیش از این دررابطه با تغذیه در دوران بارداری و اهمیت گروه های غذایی مختلف در سه ماهه اول بارداری مطالبی ارائه شد، مادران باردار باید به این نکته توجه داشته باشند که رعایت اصول تغذیه ای باید در تمام دوران بارداری حفظ و به صورت کامل رعایت شود.
شروع سه ماهه دوم
با آغاز 3 ماه دوم بارداری، تقریبا حالت تهوع های ناشی از آن کمتر شده و یا از بین می رود مادرانی که پیش از این قادر به مصرف مواد غذایی نبوده اند انرژی و اشتها خود را باز می یابند. سه ماهه دوم در واقع اوج اشتهای هر خانم باردار در طول دوران بارداری است. توصیه پزشکان این است که یک زن باردار باید روزانه 300 كالری بیشتر از زمان شروع بارداری کالری مصرف کند. البته این کالری دریافتی نیز باید شامل تمامی گروه های غذایی باشد. مصرف متناسب همه گروه های غذایی برای رشد و حفظ سلامت جنین الزامی است.
اضافه وزن مناسب در دوران بارداری
هرچند که اضافه وزن در سه ماه اول زیاد محسوس نیست اما این روند از هفته سیزدهم به صورت مشهودی قابل رویت خواهد بود. مهم ترین اصل در این مرحله از بارداری این خواهد بود که خانم های باردار باید سعی كنند تا فقط اضافه وزن مناسب را داشته باشند و از بدست آوردن وزن اضافه خودداری كنند .در این دوره به صورت هفتگی مقداری به وزن شما افزوده خواهد شد، البته وزنی که در این دوره افزایش می یابد ۵۰ درصد مربوط به مادر است و مابقی آن وزنی است که جنین و جفت دریافت کرده است.در حالت معمول اگر وزن قبل از بارداری تان طبیعی باشد و اضافه وزن و چاقی نداشته باشید، میزان وزن دریافتی نرمال برای هر هفته تا ۴۰۰ گرم بایستی باشد.
کنترل میزان اشتهای مادران و نیز کنترل مواد غذایی مصرفی در طول روز باعث می شود تا علاوه بر داشتن فرزند سالم ،از سلامت جسمی بعد از زایمان نیز برخوردارشوید.بنابراین دریافت یک رژیم غذایی سالم و مقوی که سلامت مادر و جنین را تامین نماید توصیه می شود.رژیم غذایی باید به گونه ای تعریف شود که مادر بعد از زایمان دچاراضافه وزن نشود. البته باید به این مساله توجه داشت که افزایش وزن در زنانی که پیش از بارداری دچار چاقی بوده اند باید کنترل شده باشد، پزشک تغذیه با توجه به نیاز بدن که توسط BMI یا شاخص توده ی بدنی مشخص می شود رژیم غذایی متعادلی به شما معرفی می کند تا بتوانید علاوه بر تامین نیازهای جنین در حفظ سلامت خود نیز عمل کنید.
نیازهای غذایی در سه ماهه دوم بارداری
زنان باردار در سه ماهه دوم بارداری نیاز دارند تا از تمامی گروه های غذایی به اندازه کافی دریافت کنند که شامل گروه غلات، گوشت و حبوبات، لبنیات ، میوه و سبزیها باشد.
مکمل های سه ماهه دوم بارداری
علیرغم دریافت کافی غذا ،مادران بارداردر سه ماه دوم بایستی از مکمل های غذایی طبق دستور پزشک استفاده کنند که معمولا شامل یک قرص مولتی ویتامین مینرال و قرص آهن است. مصرف ویتامین ها و املاح مورد نیازاز اهمیت ویژه ای برای رشد جنین برخوردار است .
یکی از کمبودها شایع در کشور بخصوص شهرهای بزرگ کمبود ویتامین D است که درهشتاد درصد خانمها کمبود ویتامین D گزارش شده است. بد نیست بدانید که مصرف ويتامين D براي جذب كلسيم ضروري است به همين دلیل به مادران توصیه می شود تا اجازه دهند پانزده دقیقه دست یا پا در معرض نورمستقیم آفتاب قرار بگيرد وهمچنین ازمنابع خوراكي ويتامين D مثل ماهی ،لبنیات و تخم مرغ استفاده كنند. البته توصیه ما به شما این است حتما در دوران بارداری سطح ویتامین D بدنتان را با انجام آزمایش خون اندازه گیری کنید.
همچنین لازم است تا یک خانم باردار املاح مورد نیاز بدن مانند کلسیم را با توجه به نیاز بدن دریافت نماید.باید به این موضوع توجه داشته باشید که یک جنین در حال رشد به كلسيم نياز دارد تا بتواند قلب، استخوان، مفصل و شبكه عصبي سالم و سلامتی داشته باشدجنین باید در این دوران از ذخایر استخوانی غنی باشد ، به همین جهت مصرف مقادیر قابل توجهی از لبنیات به عنوان منبع اصلی کلسیم در طول روز توصیه می شود.
معمولا مصرف چهار واحد لبنيات کم چرب (هر واحد شامل يك ليوان شير يا ماست يا دو ليوان دوغ یا یک قوطی کبریت پنیر ) نياز شما به كلسيم را در دوران بارداري تامین خواهد کرد.
از مواد غذایی زیردر دوران بارداری اجتناب کنید
توصیه می شود که مادران باردار در طول دوره بارداری از مصرف زیاد کافئین ها مثل نوشابه های گاز دار، قهوه زیاد و نوشیدنیهای انرژی زا خودداری کنند وهمچنین خوردن الکل به هیچ عنوان توصیه نمی گردد، این دسته از مواد غذایی ممکن است باعث آسیب رساندن به جنین و سلامت مادر می شود.
بعلت وجود جیوه در بعضی ماهیها مصرف ماهیهای مثل اره ماهی یا کوسه ماهی توصیه نمی شود و ماهیهای دیگر هم محدود به هفته ای یک یا دو بار گردد. خانمهای باردار از مصرف لبنیات غیر پاستوریزه ، کنسروها ، سوسیس ، کالباس ،تخم مرغ خام ، شیرین کنندهای مصنوعی و سالادهای رستوران خودداری نمایند
توجه داشته باشید که آنچه دریافت می کنید درست همان غذایی است که جنین تغذیه می کند، دقت در انتخاب مواد غذایی و پیروی از یک رژیم سالم به شما کمک می کند تا در جهت سلامت جنین قدم بردارید.
در صورت تمایل به دریافت رژیم های تخصصی در زمینه ی بارداری و کنترل وزن دوران بارداری می توانید از مشاوره ی دکتر کورش صمدپور بهره مند شوید.
با تشکر مدیریت سایت دکتر صمدپور
با سلام
من در هفته 19 به سر می برم ولی وزنم هم قبل از بارداری زیاد بود هم اینکه 10 کیلو از اول بارداری اضافه وزن پیدا کردم.
قد من 162 هست. و وزنم قبل از بارداری 75 بود که الان 85 هست .
آیا من می تونم یا خیال راحت یه رژیم غذایی بگیرم؟
ممنون
با سلام حتما باید تحت نظر متخصص تغذیه رژیم بگیرید
با سلام ببخشید من هفته 16 بارداری هستم دکتر برام مولتی ویتامین مینرال و یدوفوبیک تجویزکرده باهم بخورم
بنظر شما اضافی نمیشه اخه مولتی ویتامین خودش یدوفولیک داره
میزان 400 تا 600 میکروگرم اسید فولیک نیاز دارید اگر بیش از این است نیاز به خوردن هر دو نیست