ویتامین های مورد نیاز کودکان
همزمان با رشد کودک، دریافت میزان کافی ویتامین ها و مواد معدنی جهت حفظ سلامت کودک اهمیت ویژه ای پیدا می کند.
نیاز بسیاری از کودکان به ویتامین از طریق مواد موجود در رژیم غذایی تامین می شود، اما کودکان به مکمل ها نیز نیاز دارند. در این مقاله، به بررسی ویتامین های مورد نیاز کودکان و هم چنین مقدار نیاز آن ها می پردازیم.
مواد مغذی مورد نیاز کودکان
میزان مواد مغذی مورد نیاز کودکان به سن، جنس، میزان رشد و فعالیت بدنی آن ها بستگی دارد. کودکان در سنین دو تا هشت سال به 1000 تا 1400 کالری در طول روز نیاز دارند. این میزان در سن 9 تا 13 سالگی به 1400 تا 2600 کالری در طول روز تغییر می کند.
مصرف ویتامین ها و مواد معدنی برای رشد و سلامت کودکان لازم می باشد، اما میزان مصرف به سن کودک بستگی دارد.
آیا میزان مواد مغذی مورد نیاز بدن در کودکان و نوجوانان متفاوت می باشد؟
کودکان نیز همانند بزرگسالان به مواد مغذی نیاز دارند، اما به میزان کمتر.
همزمان با رشد کودک، مصرف مواد غذایی مناسب و کافی جهت تامین کلسیم، ویتامین D و قوی تر شدن استخوان ها ضروری می باشد. علاوه بر این زینک، ید، کولین، ویتامین A، B6، B12 از دیگر موادی هستند که برای رشد مغز ضروری می باشند.
در نتیجه، با این که کودکان در مقایسه با بزرگسالان به ویتامین و مواد معدنی کمتری نیاز دارند، اما میزان کافی از این مواد برای رشدشان ضروری می باشد.
آیا کودکان به مکمل های ویتامینی نیاز دارند؟
در کل، کودکان بالای دو سال که رژیم غذایی سالم و متعادلی دارند، نیازی به مصرف مکمل های ویتامینی ندارند. با این حال، نیاز کودکان شیرخوار به مواد مغذی و مکمل ها نسبت به کودکان متفاوت می باشد، مانندآهن ویتامین D و ویتامین A برای شیرخواران.
کودکان باید از همه گروه های غذایی مانند میوه ها، سبزیجات، غلات، لبنیات و پروتئین که محتوی مواد مغذی هستند را در رژیم غذایی داشته باشند.
در کل، کودکان بالای دوسال رژیم غذایی سالم، متعادل و حاوی انواع مواد مغذی را دارند که دیگر نیازی به مصرف مکمل های ویتامینی نخواهند داشت.
برخی کودکان باید مکمل نیز بخورند
کودکانی که از کمبود مواد غذایی رنج می برند، بهتر است برخی مکمل های غذایی را مصرف کنند. از جمله کودکانی که:
- با توجه به عقاید والدین رژیم گیاه خواری دارند
- مبتلا به بیماریهای هستند که بر میزان جذب و یا افزایش نیاز آن ها به مواد غذایی تاثیر می گذارد، مانند بیماری سلیاک، بدخیمی ها، سیستیک فیبروزیس و یا بیماری التهابی روده
- جراحی در روده و یا معده داشته اند.
کودکانی که رژیم غذایی گیاه خواری دارند، بیشتر در معرض کمبود کلسیم، آهن، زینک و ویتامین D و B12 قرار دارند، به خصوص اگر محصولات حیوانی کمی در رژیم غذایی شان وجود داشته باشد.
رژیم غذایی گیاه خواری می تواند برای کودکان خطرناک باشد، به خصوص این که مواد مغذی مانند ویتامین B12، در محصولات حیوانی یافت می شوند و مکمل ها نمی توانند جایگزین خوبی برای این قبیل مواد باشند.
کودکان مبتلا به بیماری سلیاک و یا التهاب روده، ممکن است از مشکلاتی در جذب ویتامین ها و مواد معدنی به خصوص آهن، زینک و ویتامین D رنج ببرند. به همین خاطر است که این قبیل بیماری ها می توانند با آسیب رساندن به روده، روند جذب مواد مغذی را مختل کنند.
کودکان مبتلا به سیستیک فیبروزیس، مشکلاتی را در جذب چربی دارند و به همین خاطر، ویتامین های محلول در چربی مانند ویتامین A، D، E و K به طور کافی جذب بدن نخواهند شد.
کودکان مبتلا به سرطان و یا سایر بیماری ها که نیاز بدن به مواد مغذی را افزایش می دهند، به مکمل های غذایی بیشتری نیاز دارند تا از بروز سوء تغذیه پیشگیری به عمل آید.
در نهایت، تحقیقات نشان می دهند کودکانی که بدغذا هستند، تمایل کمتری به خوردن مواد مغذی دارند و این حالت در دراز مدت می تواند منجر به بروز کمبود مواد غذایی و ویتامین ها شود.
انتخاب ویتامین و دوز مصرفی
اگر کودکی رژیم غذایی نامناسب دارد، مبتلا به بیماری است که بر روند جذب مواد مغذی تاثیر می گذارد یا اینکه کودک بدغذا است، بهتر است مکمل مصرف کند، البته قبل از این کار توصیه می شود حتما با متخصص تغذیه یا کودکان مشورت داشته باشید.
هنگام انتخاب مکمل، حتما به برند مکمل توجه داشته باشید. ویتامین هایی را انتخاب کنید که مختص کودکان باشند، چرا که این ویتامین ها نباید حاوی دوز بالا ویتامین یا املاح باشند.
احتیاط لازم در خصوص مصرف میزان ویتامین ها و مواد معدنی در کودکان
مصرف بیش از حد ویتامین ها و مواد معدنی می تواند برای کودکان خطرناک و سمی باشد. به خصوص ویتامین های محلول در چربی مانند ویتامین A، D، E و K.
ویتامین ها باید دور از دسترس کودک نگه داشته شوند و حتما میزان مناسب مصرف ویتامین را در نظر داشته باشید تا از زیاده روی در مصرف ویتامین پیشگیری شود. در صورتی که احساس می کنید کودک شما ویتامین یا مکملی را زیاد از حد مصرف کرده است، حتما به پزشک مراجعه کنید.
چگونه مطمئن شویم که چه میزان مواد مغذی برای کودک کافی است؟
جهت اطمینان از این موضوع که چه میزان مواد مغذی و ویتامین برای کودک کافی است، اطمینان حاصل نمایید که رژیم غذایی کودک تان حاوی همه گروهای غذایی باشد. رژیم غذایی باید حاوی میوه، سبزیجات، غلات، پروتئین، چربی های سالم و محصولات لبنی باشد، که این مواد خود تامین کننده نیاز کودک به ویتامین ها و مواد معدنی می باشند.
رژیم غذایی سالم برای کودک، باید از نظر مواد قندی و یا غداهای فرآوری شده محدود باشد.
با این حال، اگر فکر می کنید که رژیم غذایی کودک تان به تنهایی قادر به تامین مواد غذایی مورد نیاز او نیست، می توانید مصرف مکمل ها را تحت نظرپزشک در برنامه غذایی بگنجانید.
نتیجه گیری
کودکان بالای دو سال که رژیم غذایی سالم و متعادلی دارند، نیازهای تغذیه ای شان از طریق همین رژیم غذایی تامین می شود.
مصرف مکمل ها در کودکانی که بد غذا هستند، کودکانی که مبتلا به بیماریهای هستند که بر جذب مواد غذایی تاثیر می گذارد و هم چنین کودکانی که رژیم گیاه خواری دارند، توصیه می شود.
هنگام انتخاب مکمل ها برای کودک، حتما به کیفیت و برند آن و هم چنین دوز مکمل توجه داشته باشید.
جهت اطمینان از این موضوع که آیا کودک شما به میزان کافی مواد غذایی و مقوی دریافت می کند یا خیر، حتما سعی کنید رژیم غذایی متعادل حاوی همه گروه های غذایی را برای او در نظر بگیرید.